bg

Therapie bij verlies en rouwverwerking

Verlies en rouwverwerking

Op verschillende manieren kunnen wij in het leven geconfronteerd worden met verlies. Vaak ook nog op een geheel onverwacht moment. Je kunt je partner, kind of ouder verliezen. Maar ook je gezondheid, verbroken relatie, (meerdere) miskramen, of je werk. Het verandert van het ene op het andere moment ingrijpend je leven.

In alle gevallen is het belangrijk om te leren omgaan met je verlies. Dat is nooit makkelijk. Verlies verdient aandacht en erkenning, het kan lichter worden zodat je beter in staat bent dit met je mee te dragen. In de meeste gevallen lukt dit samen met familie en vrienden.

Als het verlies te zwaar drukt, en het niet langer lukt om hier mee om te gaan, stagneert het verwerkingsproces. Veel mensen lopen vast in verlies- en rouwverwerking omdat emoties vaak onderdrukt worden. Ik kan je daarbij helpen. Om een verlies goed te kunnen verwerken, kijk ik waar je zit in het proces, om van daaruit verder te gaan.

Rouw

Een rouwproces volgt op een ingrijpend verlies. Rouw is complex. Er lopen niet alleen vele processen door elkaar, rouwverwerking verloopt ook bij iedereen weer anders. Geen mens is hetzelfde, niemand rouwt op dezelfde wijze. Er zijn globaal wel vijf fases vast te stellen die iedereen die rouwt, doorloopt. Echter de duur en de wijze waarop verschillen per persoon. De vijf fases zijn onder te verdelen in:
- Ontkenning
- Boosheid
- Gevecht
- Depressie
- Aanvaarding

Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je vastloopt in het rouwproces, of het te zwaar vindt om dit alleen te doen, kan ik je je ondersteuning en begeleiding geven. Samen gaan we onderzoeken hoe je in en na het rouwproces een hernieuwde balans in je leven kan vinden. Op het eind van dit proces zal de pijn en verlies nog steeds bij je horen, maar het verlies komt in een ander perspectief te staan. Jij bent weer in staat om verder te gaan met je leven.

Neem voor meer informatie over mijn begeleiding bij verliesverwerking of voor het maken van een afspraak vrijblijvend contact met mij op. Je bent van harte welkom.
Psycholoog Marion van Nes in Hilversum
Marion van Nes
  • Ervaren therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact