bg

Therapie in Hilversum bij angst en paniek

Angst en paniek

Angst is een nuttig verdedigingsmiddel om een lichaam voor te bereiden op gevaar. In een reflex brengt het ons lichaam in staat van paraatheid: een vecht-of-vluchtreactie. De hartslag gaat omhoog, er is een snellere ademhaling en er komt meer spierspanning.

Iedereen heeft wel eens last van deze angstmomenten, bang zijn is een normale reactie op mogelijk gevaar. Angst kan zowel van buiten- als van binnenuit ontstaan. Het kan overal ontstaan. Ook thuis, en zelfs in bed.

Sommige mensen zijn angstig terwijl er geen reëel gevaar dreigt. De angst neemt bezit van hen en wordt zo heftig dat mensen ervaren geen kant meer op te kunnen en situaties gaan vermijden. Ook de vertrouwde dagelijkse taken kunnen niet meer uitgevoerd worden. Dan spreken we van een angststoornis of fobie. Een angststoornis gaat niet over zonder behandeling.

Biologische factoren

Paniek gaat vaak samen met hyperventilatie. De ademhaling gaat snel en oppervlakkig. Hierdoor ontstaan lichamelijke reacties als hartkloppingen, transpireren, en een beklemmend gevoel zoals bij de angstreactie. De fysieke reacties leiden weer tot nieuwe angst en nieuwe verschijnselen, zo ontstaat de vicieuze cirkel.

Angst- en paniekstoornissen komen veel voor. Het begint meestal op jongvolwassen leeftijd. De enkelvoudige fobie, zoals angst voor spinnen, bloed, hoogte enzovoort, begint vaak al op de kinderleeftijd.

Psychosociale factoren

De omgevingsfactoren waarin men is opgegroeid worden wel genoemd als voedingsbodem voor angst. Of dat angst is aangeleerd. Bijvoorbeeld bij angst die ontstaat omdat men bang is een fout te maken. Dat een fout een rampzalig gevolg heeft. Ook al weet men dat als een ander dezelfde fout maakt dit niet tot een ramp leidt. Mensen die vaker een paniekaanval hebben gehad weten dat ze er niet aan dood gaan en toch zijn ze er ontzettend bang voor.

Mijn werkwijze

Meestal ligt er een niet verwerkte ervaring onder je angsten. Ooit waren de gedachten die daaruit voortkwamen functioneel, omdat je zo je gevoel kon afsluiten. We gaan samen kijken waar je angsten vandaan komen. En ik help je hiermee om te gaan. Daarmee raak je niet alleen je angst kwijt, maar win je ook zelfvertrouwen omdat je dit zelf hebt gedaan.

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak vrijblijvend contact met mij op.
Psycholoog Marion van Nes in Hilversum
Marion van Nes
  • Ervaren therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact