Therapie bij onzekerheid, faalangst en laag zelfbeeld
Onzeker en geremd
Ervaar je het ongemak en de geremdheid in het aangaan van sociale contacten? Ook het voeren van bepaalde gesprekken vermijd je liever? Of onderneem je eigenlijk het liefst helemaal niets meer? In de meeste gevallen ligt hier onzekerheid en angst aan ten grondslag. De onzekerheid en faalangst kan zo groot zijn dat het punt van bevriezen of willen vluchten is bereikt.
Faalangst
De symptomen van faalangst komen grotendeels overeen met de symptomen van angststoornissen en hyperventilatie. Faalangst is het voortdurend bezig zijn met een vorm van angst die je ervaart als je moet presteren. Faalangst kan op verschillende gebieden voorkomen. Dit kan zijn op werk, school maar ook thuis. Zo hebben veel mensen het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor bepaalde situaties met dezelfde angstopwekkende gedachte. Men gaat maar door omdat ze in het achterhoofd hebben dat ze anders gaan falen.
Faalangst kan op een ingrijpende wijze je prestaties of dagelijks leven beïnvloeden.
Zelfbeeld en zelfvertrouwen
Het zelfbeeld is het beeld dat je in de loop der jaren van jezelf hebt ontwikkeld. Het is een beeld dat ieder mens ontwikkelt door reacties, opmerkingen en commentaren van anderen.
In het ideale geval bouw je een genuanceerd zelfbeeld op. Je hebt al een opdeling gemaakt in ervaringen die je als fijn of minder plezierig ervaart. Hoe mensen op jou reageren door dingen te doen waar je wel en niet goed in bent. Wat mensen leuk en minder leuk van je vinden. Als je jong bent zijn het met name je ouders, en broers of zussen die aangeven hoe je bent.
Niet alle ouders spreken uit wat ze precies denken of voelen over hun kinderen. Meestal geven ze wel veel informatie over wat ze van hun kinderen verwachten. Liefdevolle waardering wordt minder snel uitgesproken. Je zelfbeeld vormt zich daardoor vaak door het willen voldoen aan verwachtingen. Later zijn het school, klasgenoten en vrienden die mede bepalen hoe je zelfbeeld zich verder ontwikkelt.
Je zelfbeeld is uiteindelijk een samenvoeging van allerlei ervaringen die je hebt meegemaakt. Als je negatieve kanten zich wat meer profileren, maak je ze min of meer onzichtbaar, alhoewel je ze wel duidelijk voelt. Je raakt onzeker, je ontwikkelt angsten en je zelfbeeld is laag. Het gebeurt echter ook andersom: positieve kanten overheersen. Als je als kind veel werd geprezen, geen tegenslag kende, dan kun je een heel positief zelfbeeld ontwikkelen. Je hebt dan minder geleerd om je aan te passen en rekening met anderen te houden. Je kent weinig negatieve kanten van jezelf. Aanpassen in contact met anderen kan daardoor moeilijker zijn.
Verband tussen zelfbeeld en zelfwaardering
Zelfwaardering is een van de belangrijkste ingrediënten van je zelfbeeld. Hoe goed jij jezelf waardeert valt samen met negatief of positief over jezelf denken. Een goede zelfwaardering laat zien wie je bent, het zegt: ik mag er zijn met al mijn positieve en negatieve eigenschappen.
Als je oog krijgt voor al je eigenschappen en kwaliteiten, dan wordt de mate van zelfverzekerdheid groter. Je merkt dat je steeds makkelijker afstand kan nemen van zaken die eerder niet lekker liepen.
Mijn werkwijze
Mijn behandelingen zijn er op gericht een beter inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten. Ik ga je helpen met het herwinnen van je zelfvertrouwen. Samen kijken we naar stresserende factoren in jouw dagelijkse leven. Ook leer ik je jezelf beter te accepteren, want je bent mooi en goed zoals je bent. Daarnaast leer je bepaalde technieken die je kunt gebruiken wanneer je te maken hebt met spanningen, stress of met bepaalde angsten. Zo voelen situaties die eerder nog te uitdagend waren, of die je probeerde te vermijden, niet meer zo pijnlijk spannend. Je ervaart dat je ze positief tegemoet kan treden.
Neem voor meer informatie over hulp bij onzekerheid en zelfvertrouwenskwesties of voor het maken van een afspraak
vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je.