bg

Familieopstellingen bij Praktijk van Nes in Hilversum

Familieopstelling

Veel van ons onbewuste gedrag en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Meestal in de volgorde van gezin, school, vereniging en werk. In die systemen krijgen we een plek toegewezen of nemen die in. Soms lopen beperkende patronen in je huidige leven tegen obstakels op. Met familieopstellingen worden deze onbewuste patronen zichtbaar gemaakt.

Een opstelling is een methode om balans te brengen in het familiesysteem. Het gaat over waar je vandaan komt en waar je familie uit bestaat (vader, moeder, opa, oma, overgrootvader en -moeder).
Thema’s die in een opstelling gebracht kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
- geen erkenning voelen
- ziektebeelden
- relatie- en opvoedingsproblematiek
- ontslag en loopbaan
- eetproblematiek

Werkwijze met Een taal erbij

De Nederlandse therapeute Marleen Diekmann heeft het therapeutisch werken met duplo blokjes ontwikkeld. Een verhaal van een cliënt wordt makkelijker bespreekbaar als met behulp van duplo poppetjes de werkelijkheid in beeld gebracht wordt. Ook trauma’s kunnen op deze wijze effectief in kaart gebracht worden.

Ik ga aan de slag met een methodiek die een probleem naar boven haalt met behulp van duplo-poppetjes. Jouw actuele (gezins)systeem wordt met de poppetjes en symbolen uitgebeeld en neergezet. Ook de (familie)geschiedenis wordt erbij geplaatst. De poppetjes die worden geplaatst verbeelden personen op gedrag en op gevoel. Jij verbeeldt het volwassen poppetje. Zowel jij als ik verplaatsen de poppetjes alsof we aan het schaken zijn. Op deze manier komt al spelende de emotionele en relationele geschiedenis boven tafel. Stukjes uit het verleden worden zichtbaar; traumatische situaties worden zichtbaar en invoelbaar.

We kijken naar de vraagstellingen: wat kan jij als volwassen persoon, wat doe je ermee, hoe ga je iets oplossen, of iets laten. Door deze methodiek ga je op een andere wijze kijken en brengt het nieuwe inzichten.
Psycholoog Marion van Nes in Hilversum
Marion van Nes
  • Ervaren therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact